UP NEXT

Καρδάμαινα

Αρχαία Αλάσαρνα - Aρχαιολογική ζώνη Aγ. Θεότητας O αρχαίος δήμος των Aλασαρνιτών εκτεινόταν στο δυτικό τμήμα της σημερινής Kαρδάμαινας, όπου οι ανασκαφές κατά μήκος της παρλίας έφεραν στο φως ιερό αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα.
Στο ιερό στεγάζονταν και άλλες λατρείες, όπως του Δία και της Αθηνάς, της Αρτέμιδος, της Λητούς, της Εστίας, των Διόσκουρων, της Εκάτης, της Αφροδίτης και του Ερμή. Σε κοντινή θέση, στις υπώρειες του λόφου πάνω από το Ιερό υπήρχε το αρχαίο θέατρο του δήμου των Αλασαρνιτών. Η περιοχή συνέχισε να κατοικείται και στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, έως και τα μέσα του 7ου μ.Χ. αι, περίοδο που οι συνεχείς αραβικές επιδρομές σπρώχνουν τους κατοίκους να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς θέσεις της ενδοχώρας.
Βασιλική της Aγίας Θεότητας Βρίσκεται στην αρχαιολογική ζώνη της Αγίας Θεότητας και στην οικοδόμησή της έχει χρησιμοποιηθεί αρχαίο μαρμάρινο οικοδομικό υλικό και επιγραφές από τα κτίριου του αρχαίου δήμου των Αλασαρνιτών. Η βασιλική σήμερα είναι σε ερειπιώδη μορφή, πρόκειται όμως για ένα από τα πρώτα χριστιανικά κτίρια που ιδρύθηκαν στο νησί και χρονολογείται στον 5ο μ.Χ. αι.
Βασιλική Δωροθέου, Eυτυχίου και Πρεσβυτέρου Φωτεινού (6ος – α’ μισό 7ου αι.) Η βασιλική βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλική με ημικυλινδρική αψίδα στα ανατολικά, νάρθηκα και αίθριο στα δυτικά και προσκτίσματα στη βόρεια πλευρά. Στο εσωτερικό της βρέθηκε ταφή ενηλίκων, ενώ άλλες τρεις παιδικές ταφές αποκαλύφθηκαν στα βορειοανατολικά της. Το βαπτιστήριο, που βρίσκεται στην προέκταση του νοτίου κλίτους είχε δύο κολυμβήθρες, μία για παιδιά και μια για ενηλίκους. Τέλος, σύμφωνα με τις επιγραφικές μαρτυρίες οι μητροπολίτες Δωρόθεος, Eυτύχιος και ο Πρεσβύτερος Φωτεινός αφιέρωσαν και δώρησαν τα ωραία ψηφιδωτά δάπεδα του ναού.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
επιστροφη στην κορυφη